2024.07.15

Paskolos internetu saugu

Kas yra saugus kreditas ir apie ką svarbu pagalvoti prieš skolinantis?

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje skolinimosi aplinka akivaizdžiai pasikeitė. Be tradicinių banko paskolų ar lizingo, lietuviai vis dažniau atkreipia dėmesį į vartojimo paskolas ar kreditus, kurie leidžia greitai ir be didelių įsipareigojimų patenkinti savo finansinius poreikius. 

Nors sparčiai besiplečianti kreditų rinka atveria daug skolinimosi galimybių, neturint patirties ir žinių galima lengvai priimti neteisingus sprendimus. Kviečiame sužinoti, kas yra saugus kreditas, kokie jo privalumai ir kaip skolintis atsakingai.

 

Kas yra saugus kreditas?

Saugus kreditas yra apibrėžiamas kaip skaidri, sąžininga ir atsakinga skolinimo praktika. Jis skirtas tiems, kurie teikia pirmenybę savo finansinei gerovei, ilgalaikiam finansiniam stabilumui ir bendradarbiavimui su patikimomis kredito įstaigomis.

Žmonės, imantys saugų kreditą, yra iš anksto aiškiai ir detaliai informuojami apie kredito sąlygas, visus mokesčius ir palūkanų normas. Saugaus kredito pasiūlymams taip pat būdinga sąžininga reklama, kurioje tiksliai atsispindi paskolos kaina ir reikalavimai, neklaidinant vartotojo.

Be to, saugaus kreditas labai skiriasi nuo blogos skolininkų praktikos, pavyzdžiui, paslėptų ar kintančių mokesčių, klaidinančios reklamos. Tokios praktikos ilgainiui gali įklampinti skolininkus į finansinius sunkumus.

 

Saugaus kredito privalumai

Saugiam kreditui neretai taikomos mažesnės palūkanų normos, todėl tai – lengviau prieinama skolinimosi forma.
Tam, kad būtų išduotas saugus kreditas, iš skolininko nereikalaujama pateikti pradinio įrašo, NT vertinimo ar įkeitimo. Taip pat skolininkai nelieka įsipareigoję pateikti informaciją apie tai, kur bus leidžiama jų gauta paskola.

Be to, saugiam kreditui paprastai taikoma didelė skolinimosi sumų riba, todėl vartotojai gali sau leisti greičiau įsigyti reikalingus pirkinius, padengti būtinąsias išlaidas ar efektyviau konsoliduoti skolas.

 

Ar kreditas internetu gali būti laikomas saugiu?

Kreditas internetu yra laikomas saugia skolinimosi praktika, tačiau svarbu įvertinti galimas to rizikas ir imtis tam tikrų saugumo priemonių. Skolintojas turėtų būti licencijuotas nepriklausomų reguliacinių institucijų. Skolintojo svetainėje turėtų būti nurodyta, kad jo veiklą prižiūri tokios įstaigos, kaip Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos bankas.

Taip pat reikėtų įvertinti, ar bendravimas su skolintoju yra skaidrus ir aiškus, ar jis noriai atsako į rūpimus klausimus. Svarbu vengti skolintojų, kurie pasitelkia klaidinančią reklamą, o pasidomėjus sutarties sąlygomis paaiškėja paslėpti mokesčiai ar papildomi reikalavimai.

Išsirinkite kelias jus sudominusias internetines kredito įmones ir palyginkite jų skirtingus pasiūlymus – taip atrasite ne tik saugų, bet ir sau tinkamiausią kredito variantą.

 

Ką apsvarstyti prieš imant vartojimo kreditą?

Prieš imant vartojimo kreditą, labai svarbu nuodugniai įvertinti kelis pagrindinius veiksnius, kurie padės nuspręsti, ar tai yra tinkamas sprendimas dabartinei jūsų finansinei situacijai. 

Pirma, įvertinkite kredito reikalingumą pagal būtinumo, svarbos ir skubumo kriterijus. Aiškiai nustatykite, kokios sumos ir kaip greitai jums reikia. Jei galite tam tikras išlaidas atidėti, geriau tą ir padaryti. 

Antra, kritiškai įvertinkite savo finansinę padėtį. Patartina įvertinti kelių pastarųjų mėnesių gautas pajamas, patirtas išlaidas, esamus finansinius įsipareigojimus. Apskaičiuokite, kokio dydžio mėnesines įmokas už vartojimo paskolą galėtumėte mokėti. Taip pat įvertinkite bendrą kredito kainą, įskaitant palūkanų normas ir papildomus mokesčius. Žinodami savo finansinę situaciją ir įvertinę, kokią biudžeto dalį kas mėnesį turėsite skirti kredito padengimui, galėsite nuspręsti, ar vartojimo kreditas nepakenks jūsų finansiniam stabilumui.

Trečia, rinkitės tik patikimas, profesionalias, skaidriai dirbančias ir nepriklausomų institucijų prižiūrimas kredito įstaigas. Susiduriant su netikėtomis finansinėmis problemomis kredito išmokėjimo laikotarpiu, nedelsiant susisiekite su pasirinkta kredito įstaiga.

Sužinokite daugiau informacijos apie vartojimo kreditus.