2021.02.01

Kaip gerinti kredito reitingą

Kaip pagerinti savo kredito reitingą?

Geras kredito reitingas – tai pagrindinis kriterijus, pagal kurį atliekamas klientų vertinimas paskoloms suteikti. Atsižvelgiant į reitingą TF Bank paruošia asmeninį pasiūlymą – turint geresnį kredito reitingą, klientas gali skolintis didesnę pinigų sumą, gauna palankesnį palūkanų pasiūlymą bei lankstesnį grąžinimo terminą. Tai yra pagrindinės priežastys, kodėl Jums jau šiandien reikia susirūpinti savo kredito reitingu! Net, jei šiandien ir neplanuojate imti paskolos, rekomenduojame skirti laiko ir pastangų gerinant savo kreditingumą tam, kad pasikeitus situacijai, jis nesutrukdytų įgyvendinti savo norų.   

Kiekviena finansinė įstaiga nustato Jūsų kredito reitingą, pasitelkdama savo modelius bei algoritmus, bet tam, kad geriau nujaustumėte, kokiai klientų kategorijai priklausote, galite pasinaudoti Creditinfo nemokamai teikiama paslauga – susipažinti su savo asmens duomenimis – kredito istorija.    

Kad lengviau įsivaizduotumėte kredito reitingo įtaką Jūsų vartojimo paskolai, pateikiame du pavyzdžius. Pirmasis – klientas su idealia kredito istorija nusprendus skolintis 3000 €, sutartį sudarant 36 mėn. laikotarpiui, mokės 101,78 € mėnesio įmoką, metinę palūkanų normą – 4,90 %, mėnesinį sutarties administravimo mokestį – 0,4%, BVKKMN – 14,39 %, bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma arba, kitaip tariant, suma, kurią klientas sumokės kredito bendrovei per visą laikotarpį  – 3664,01 € .  

Antrasis – klientas turintis prastą kredito reitingą norėdamas pasiskolinti 3000 €, sutartį sudarant 36 mėn. laikotarpiui, mokės 110,07 € mėnesio įmoką, metinę palūkanų normą - 10,9 %, mėnesinį sutarties administravimo mokestį – 0,4%, BVKKMN – 20,9 %, bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma  – 3962,67 €.  Kaip matote, turėdamas puikią kredito istoriją, klientas gali laisvai sutaupyti beveik 300 € per visą kredito laikotarpį nieko nedarydamas.  

Pateiksime Jums penkias rekomendacijas, kurių laikydamiesi pagerinsite arba išlaikysite puikų savo kredito reitingą. Labai svarbu nepamiršti, kad kuo daugiau iš šių rekomendacijų laikysitės, tuo didesnę įtaką savo kreditingumui padarysite.   

 

  • Laiku apmokėtos sąskaitos. Tai yra vienas iš svarbiausių kriterijų, vertinant Jūsų kreditingumą. Net ir pradelstos vieno euro įmokos už mobiliojo ryšio paslaugas ar elektrą gali daryti įtaką Jūsų kaip skolininko reputacijai. Jeigu įmanoma, sudarykite automatinio mokėjimo sutartis, kitu atveju - paskirkite vieną dieną per mėnesį, kurios metu apmokate visas sąskaitas. Taip sąskaitų apmokėjimas taps įpročiu ir niekada nepraleisite termino pabaigos.  
  • Oficialios ir stabilios pajamos. Svarbu, kad Jūsų gaunamos pajamos būtų oficialios. Tik taip galėsime pateikti Jums paskolos pasiūlymą. Kitas labai svarbus kriterijus – pajamų stabilumas. Tai ne tik daro įtaką Jūsų kredito reitingui, bet yra labai svarbus aspektas, į kurį turite atsižvelgti prieš skolindamasis. Apsvarstykite, ar Jūsų pajamos yra stabilios, kaip gali kisti ateityje, kai jau turėsite finansinį įsipareigojimą.   
  • Laiku mokamos kredito arba būsto paskolos įmokos. Atsakingas anksčiau turėtų arba dabar turimų įsipareigojimų vykdymas daro didelę teigiamą įtaką Jūsų kreditingumui. Jau anksčiau Jūsų susikurta reputacija leidžia gauti geresnes sąlygas kreipiantis dėl vartojimo paskolos.   
  • Mažas  paskolų užklausų skaičius. Pernelyg dažnos užklausos dėl paskolos daro neigiamą įtaką Jūsų kredito reitingui. Rekomenduojame tarp užklausų daryti kelių mėnesių pertrauką, gerai apgalvoti prieš naudojantis paskolų palyginimo platformų paslaugomis – naudodamiesi jomis vienu metu išsiunčiate didelį skaičių užklausų skirtingoms įmonėms. Labai svarbu prieš kreipiantis paskolos jau būti įvertinus, ar kreditas Jums tikrai reikalingas.  
  • Optimalus pajamų ir įsipareigojimų santykis. Nusprendus imti vartojimo paskolą, atsakingai įvertinkite jau turimus finansinius įsipareigojimus. Pagal Lietuvoje galiojančias rekomendacijas Jūsų finansiniai įsipareigojimai negali sudaryti daugiau negu trečdalio gaunamų pajamų.